ID-merking av hund og katt

Har du hund eller katt som ikke er id-merket?

Fra 1. januar 2010 ble det påbudt med ID-merking av katter som skal være med på reise til utlandet. Landbruks- og matdepartementet har, i samarbeid med mattilsynet, utarbeidet en forskrift som pålegger oss katteeiere å id-merke katten eller kattene våre. Det er enten merking med godkjent chip eller tatovering i øret som er godkjent. Siden det fra juli 2011 er påkrevd at dyr som skal fraktes utenlands, er chip-merket, er det denne id-merkingsmetoden som blir anbefalt.

Hvordan gjøres ID-merking?

Veterinæren injiserer en liten kapsel under huden på dyret. Inne i kapselen ligger en mikrochip, som er programmert med et nummer.

Gjør det vondt for dyret?

Id-merking med mikrochip er ikke smertefullt og kan sammenlignes med å få en vaksine. Dette kan gjøres allerede når dyrene er 6 uker.

Hvorfor bør jeg ID-merke?

Hvis du har et dyr du er glad i og som du ikke vil skal forsvinne bør du absolutt ID-merke. Det er en varig og sikker merkingsmetode. ID-merking sikrer at eier kan oppspores. Hvert år kommer et ukjent antall hunder og katter bort fra sine eiere. Noen blir drept eller skadet i trafikken, noen blir borte under jakt eller turer, mens noen blir stjålet. De fleste bortkomne hunder blir tatt hånd om, men det kan ofte være vanskelig å finne eieren. Umerkede hunder og katter blir i verste fall avlivet dersom ikke eieren kan lokaliseres. For de fleste eiere betyr det mye å få rede på dyrets skjebne.

Hvordan kan mitt dyr komme til rette?

For å finne ut hvem som er dyrets eier, må dyret forflyttes til nærmeste skanner for å avlese id-nummeret. Slike skannere blir mer og mer utbredt hos veterinærene.

Bor du i nærheten av Stange og Hamar og ønsker ID-merking av din hund eller katt er det bare å kontakte oss for en time. Det er fort gjort!

Kontakt Stange Dyreklinikk

I over 25 år har vi hatt gleden av å hjelpe kjæledyrene som bor her ved Mjøsa – og vi vil gjerne hjelpe deg og dine også